Starta företaget på rätt sätt

Att starta ett företag behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid, men gör man det i för stor hast eller utan viss kunskap eller information kan det komma tillbaka och bita en i framtiden. Startar man på rätt sätt ger man sig själv bättre förutsättningar för framgång i början. Behöver man ytterligare hjälp med några av punkterna nedan kan det vara en idé att överväga en konsultation med en expert.

Affärsplan

Det första steget bör alltid vara att skriva en snabb affärsplan. Denna kommer att stå som grund för företaget och tydliggöra de mest viktiga målen man bör sträva mot. Har man planerat att låna pengar för startkapitalet kan utlånaren vilja se affärsplanen först.

Marknaden

Det gäller att ha ganska bra koll på marknaden innan man startar upp. Man vill ju exempelvis inte inse efter starten att marknaden är för liten. Titta på de andra aktörerna på marknaden och se vad de gör och inte gör. Går det att göra saker på andra sätt där man själv kan hitta sin nisch kanske?

Finansiering

Många som startar eget söker extern finansiering för själva starten. I vilken utsträckning man är i behov av detta beror så klart på vad det är man sysslar med. Är man till exempel webbutvecklare kan man ju starta företaget hemma, men tänker man sälja varor i en butik behöver man ju pengar för lokal och inventarier.

Registrering

Med de två punkterna ovan gäller det att besluta vilken företagsform som är bäst lämpat företaget och registrera företaget. Ju mer beskyddande man är över sitt varumärke desto smartare är det att välja något som ett aktiebolag över enskild näringsidkare.

Marknadsför

Marknadsföringen är något man vill komma igång med så snabbt som möjligt; många tar faktiskt och marknadsför redan innan de officiellt startat, men detta fungerar inte för alla branscher direkt. Har man inte så mycket pengar att satsa på detta finns det faktisk en hel del alternativ som inte kostar något.